Întreruperea automata a alimentarii prin dispozitive diferentiale reziduala
Protectia împotriva atingerilor indirecte cu ajutorul dispozitivului diferential rezidual este asigurata atunci când este îndeplinita relatia:
IDn x Rm ≤ UL
în care:
IDn, curentul diferential nominal (de functionare) (A);
Rm, rezistenta de dispersie la pamânt a maselor legate la pamânt (W);
UL, tensiunea de atingere maxima admisa (V) care poate fi:
- 50 V c.a. în cazul general;
- 25 V c.a. pentru santiere si ferme agrozootehnice
. Curentul diferential nominal (de functionare) IDn trebuie sa aiba o valoare apropiata de valoarea curentului diferential rezidual ID. Curentul diferential rezidual ID depinde de valoarea rezistentei de dispersie la pamânt a maselor legate la pamânt Rm, conform tabelului 4.4.
Tabelul 4.4.
Alegerea dispozitivelor diferentiale în functie de valoarea rezistentei de dispersie la pamânt a maselor
Curentul diferential rezidual ID
[mA] |
Valoarea maxima a rezistentei de dispersie la pamânt a maselor legate la pamânt Rm
[W] | ||
UL = 50V c.a.
|
UL = 25V c.a.
| ||
Dispozitive diferentiale de medie sensibilitate
|
1000
650
500
300
100
|
50
76
100
166
500
|
25
38
50
83
250
|
În cazul în care nu este posibil sa se realizeze o rezistenta Rm mai mica de 500 W pentru UL = 50V c.a. si 250 W pentru UL = 25V c.a., se recomanda sa se utilizeze un dispozitiv diferential de înalta sensibilitate (ID = 6, 10, 30mA valori uzuale). Se pot utiliza si dispozitive pentru care ID este 12 sau 16 mA.
La montaj, circuitul magnetic al dispozitivului diferential trebuie sa cuprinda toate conductoarele active ale circuitului protejat, inclusiv neutrul. Conductorul de protectie PE al circuitului trebuie sa ramâna în exteriorul circuitului magnetic
Daca instalatiile electrice alimenteaza echipamente care au curenti de fuga permanenti, incompatibili cu utilizarea dispozitivelor diferentiale, atunci se foloseste o alta masura de protectie (de ex. separarea de protectie).
Aparatul general de comanda si protectie al unei instalatii electrice alimentare din reteaua publica de joasa tensiune, adica disjunctorul de bransament, poate sa nu aiba si functie diferentiala.
Disjunctorul de bransament cu functie diferentiala poate fi utilizat în cazul protectiei la atingeri indirecte pentru valori ale rezistentei Rm conform tabelului 4.4. În cazul unui defect de izolatie, întreaga instalatie electrica este scoasa de sub tensiune de catre disjunctorul de bransament. Pentru a se evita aceasta situatie trebuie instalate dispozitive diferentiale la plecarea fiecarui circuit sau grupuri de circuite; conform schemelor de selectivitate din
În cazul utilizarii dispozitivelor diferentiale de protectie, selectivitatea poate fi realizata pe orizontala (sau pe verticala
Selectivitatea orizontala poate asigura protectia unui singur circuit sau a unui grup de circuite si în acest caz trebuie sa fie de medie sau înalta sensibilitate.
. Selectivitatea verticala (în cascada) poate fi realizata fie în doua trepte fie în trei trepte (
Disjunctorul de bransament de tip S (selectiv) permite asigurarea selectivitatii verticale în doua sau trei trepte prin utilizarea dispozitivelor diferentiale de 100 mA sau 30 mA amplasate în aval de acesta.
În instalatiile electrice mari, cu numar mare de nivele de distributie, se pot combina cele doua sisteme de selectivitate (orizontala si verticala). În acest caz, în tabloul general de distributie se monteaza un disjunctor general fara functie diferentiala .
În instalatia electrica protejata cu dispozitive diferentiale de înalta sensibilitate, masele trebuie legate la pamânt.
Dispozitivele diferentiale de înalta sensibilitate se utilizeaza pentru protectia:
a) circuitelor de priza:
- cu curenti nominali mai mici sau egali cu 32 A, indiferent de locul de amplasare;
- din încaperile de clasa AD4 (U3);
- din instalatiile electrice provizorii (de exemplu, în instalatii de santier) indiferent de curentul nominal;
- din sali de baie, dusuri si piscine (numai în volumul 3);
- pentru încalzirea electrica prin pardoseala sau plafon;
b) instalatiilor electrice utilizate în conditii grele.
Trimiteți un comentariu
Bun venit pe site!