0
Verificarea instalatiilor electrice

 Toate instalatiile electrice trebuie verificate pentru a se asigura o buna functionare si pentru a preveni aparitia unor accidente sau incendii.
Verificarile se fac:

- înaintea punerii în functiune a instalatiilor electrice, pentru lucrarile noi;

- dupa modificari, reparatii capitale, modernizari, extinderi ale instalatiilor, în conformitate cu reglementarile de exploatare si instructiunile întocmite de proiectant si de producatorii de echipamente, aparate, receptoare si materiale electrice;

- în exploatare, la intervale regulate de timp (periodic).

Verificarea periodica se efectueaza de catre personal calificat care poseda cunostinte aprofundate de protectia muncii si în domeniul prevenirii riscurilor de soc electric.

 Alimentarea cu energie electrica a consumatorilor se face numai în baza unui "certificat de conformitate" cu normele în vigoare a instalatiei electrice executate, privind siguranta în exploatare si protectia utilizatorilor.
Acest "certificat de conformitate" se elibereaza executantului dupa realizarea de catre acesta a instalatiei electrice, de catre o societate atestata ANRE, al carei obiect de activitate este verificarea instalatiilor electrice.
Este obligatoriu ca beneficiarul (consumatorul) sa ceara executantului lucrarilor de instalatii electrice o copie a "certificatului de conformitate" cu reglementarile tehnice în vigoare, pentru instalatia electrica executata, certificat în baza caruia i s-a facut punerea sub tensiune a acesteia.
 Verificarile instalatiilor electrice se fac prin examinare vizuala si masuratori (încercari).

Încercarile la care sunt supuse instalatiile electrice se efectueaza în urmatoarea ordine:
- continuitatea conductoarelor de protectie si a legaturilor echipotentiale principale si suplimentare;
- rezistenta de izolatie a instalatiei electrice;
- separarea circuitelor;
- rezistenta de izolatie a pardoselilor;
- întreruperea automata a alimentarii;

- încercari functionale pentru echipamente neasamblate de producator.



Trimiteți un comentariu

Bun venit pe site!

 
Top