0
Protectia împotriva atingerilor directe
Protectia împotriva atingerilor directe se realizeaza cu masuri prin care atingerea de catre utilizatori a conductoarelor si elementelor conductoare destinate a fi în mod normal sub tensiune, sa nu fie posibila. Nici un conductor si nici o parte electrica activa, inclusiv conductoarele N, nu trebuie sa fie accesibile omului.
 Masurile de protectie împotriva atingerilor directe pot fi complete, partiale si suplimentare. Ele au în general numai aplicare locala (nu se aplica întregii instalatii electrice), asa cum se vede în tabelul 4.2.
Tabelul 4.2.
Masuri de protectie împotriva atingerilor directe si aplicarea acestora
Nr. crt.
Masuri de protectie
Aplicare
Masuri complete
1
Izolarea partilor active- conductoare izolate;
- cabluri;
- aparate de uz casnic;
- aparate mici.
2
Bariere sau carcase- dulapuri;
- cofrete;
- tablouri
3
Tensiune foarte joasa de securitate (TFJS) sau (TFJP)Încaperi conductoare d.p.d.v. electric
Masuri partiale
4
ObstacoleÎncaperi destinate echipamentelor electrice
5
Amplasare în afara zonei de accesibilitate- linii aeriene;
- bai;
- dusuri;
- piscine.
Masuri suplimentare
6
Dispozitive de protectie diferentiale (IDn  30mA)- amplasamente exterioare;
- instalatii de santier.
 Exceptii de la regula generala de protectie împotriva atingerilor directe se admit în conditiile date, în urmatoarele cazuri:
a) În încaperile destinate echipamentelor electrice în care au acces numai persoane special instruite;
b) În încaperile pentru producerea, transformarea si distributia energiei electrice;
c) Pe platformele si laboratoarele de încercari;
d) În încaperile si zonele de lucru pentru operatii de sudare cu arc electric si în cele pentru instalatii de electroliza daca tensiunile de lucru nu depasesc 1000V c.a. sau 1500V c.c.;
e) În încaperile si zonele de lucru pentru celule de electroliza si în cele pentru galvanoplastic daca tensiunile de lucru nu depasesc 500V c.a. sau 750V c.c.;
f) În situatiile în care instalatiile electrice sunt realizate astfel încât persoanele nu pot fi simultan în contact, nici direct, nici prin intermediul unor obiecte care în mod obisnuit le manevreaza sau transporta, cu mase cu defecte accidentale de izolatie, cu doua parti conductoare (parti active, mase sau elemente conductoare) în care diferenta de potential poate fi mai mare de:
- 50V c.a., respectiv 25V c.a. pe santiere si în încaperi agrozootehnice;
- 120V c.c., respectiv 60V c.c. pe santiere si încaperi agrozootehnice;
g) În situatiile de la punctul f) daca nu pot fi respectate conditiile enumerate din motive justificate - necesitati tehnice impuse de functionarea materialelor sau instalatiilor electrice existente sau dispunerea încaperilor sau zonelor de lucru, trebuie luate urmatoarele masuri:
- încaperile sau zonele de lucru respective trebuie delimitate în mod vizibil;
- pentru picioarele si mâinile personalului de lucru se vor folosi materiale izolante corespunzatoare naturii si conditiilor de lucru;
h) La racordul partilor mobile ale materialelor electrice, cum sunt de exemplu carucioarele podurilor rulante sau chiar podurile rulante, daca acesta se realizeaza cu ajutorul unor distributii electrice flexibile sau prin linii de contact fixe, protejate împotriva atingerilor directe.
Liniile de contact al podurilor rulante pentru care nu este posibil sa fie îndeplinite conditiile enumerate datorita radiatiilor calorice de la materialele sau produsele manevrate, se pot realiza cu conductoare neizolate daca:
- tensiunea de serviciu a liniilor de contact nu depaseste 1000V c.a. sau 1500V c.c.;
- conditiile referitoare la inaccesibilitate sunt respectate pentru personalul însarcinat cu manevrarea podului, atât la locul de lucru cât si pe caile de acces spre locul de lucru.

Trimiteți un comentariu

Bun venit pe site!

 
Top