0

Releele termice sunt elemente serie de circuit care asigura protectia instalatiilor electrice impotriva efectelor pe care le pot produce suprasarcinile de durata ale motoarelor electrice. 
Se folosesc relee termice tip TSA cu lamele bimetalice in montaj direct pana la si relee tip TSAW, in montaj indirect cu transformatoare de curent trifazate. Functionarea corecta a protectiei este influentata de diferentele care exista intre constantele de timp la incalzire ale motoarelor electrice protejate si ale releului de protectie, pentru durate diferite ale suprasarcinii
   Pentru comanda si protectia motoarelor electrice de c.a sunt folosite contactoarele cu relee termice denumite si demaroare magnetice.  In cazul folosirii unor asemenea contactoare este necesar sa se asigure in protectia cu sigurante fuzibile sau intreruptoare automate de linie.
     Protectia contra suprasarcinilor prin relee termice se bazeaza pe principiul imaginii termice. Releele termice cu bimetal sunt relee maximale de curent, inzestrate cu un element de control a carui temperatura vireaza in sensul variatiei curentului si cu un dispozitiv care produce declansarea contactorului cand aceasta temperatura depaseste o limita prestabila.  O lamela bimetalica are proprietatea de a se incovoia puternic la incalzire, prezentand la capat o sageata de 70 de ori mai mare decat dilatarea la aceeasi temperatura a unei lamele similare din material cu coeficient mare de dilatare.
            Din punct de vedere al modului de incalzire deosebim :
-        incalzire directa – cand curentul trece chiar prin lamela bimetalica
-        incalzire indirecta – care este de doua feluri cu infasurare si prin radiatie
-        incalzire mixta – in care curentul trece atat prin elementul bimetalic cat si printr-o rezistenta incalzitoare .

   Releu termic tip TSA si TSAW
Blocurile de relee termice din seria TSA sunt destinate protecţiei motoarelor la suprasarcină şi protecţie antibifazică. Blocurile de relee termice din seria TSA sunt compuse din următoarele repere:

  • carcase şi capac din materiale electroizolante, cu rezistenţă termică ridicată;
  • relee pe bază de bimetal;
  • contact săritor;
  • buton de rearmare;
  • buton de reglaj.

Trimiteți un comentariu

Bun venit pe site!

 
Top