0

Condiţii de trecere a conductelor electrice, cablurilor, barelor şi tuburilor prin elemente de construcţie
 Trecerea conductelor şi barelor electrice prin elemente de construcţii din materiale incombustibile clasa CA1 (C0) se execută în următoarele condiţii:
a) În cazul conductoarelor neizolate libere şi a barelor, trecerea se face folosind izolatoare de trecere executate din materiale incombustibile din clasa CA1 (C0), încastrate în zid cu borne de trecere;
b) În cazul conductoarelor izolate libere, trecerea se face protejându-le în tuburi de protecţie pe porţiunea de trecere.
Conductele punte (INTENC) se protejează în tuburi pe porţiunea de trecere. Capetele tuburilor care ies din elementul de construcţie se prevăd cu tile de porţelan sau alte materiale electroizolante în încăperile uscate sau umede cu intermitenţă din categoriile AD 1, AD 2 (U0, U1) şi cu pipe îndreptate în jos, în încăperile umede sau ude, categoriile AD 3, AD 4 (U2, U3).
Tilele şi pipele se montează astfel încât să iasă complet din elemente de construcţie. La trecerea între interior şi exterior sau între încăperi cu umidităţi, temperaturi sau agenţi corosivi diferiţi, tilele şi pipele se umplu cu masă izolantă (bitum, masă izolantă pentru cabluri, mastic, etc.), în încăperile cu umiditatea cea mai mare, cu temperatura cea mai ridicată sau cu mediul corosiv cel mai agresiv. Tuburile de protecţie se montează înclinat cu panta descendentă spre încăperea cu condiţiile cele mai grele;
c) În cazul conductelor electrice instalate în tuburi, nu este necesară o altă protecţie. Fac excepţie traversările prin rosturi de dilataţie, caz în care conductele se protejează în tub pe porţiunea de trecere (tub în tub). Dacă trecerea se face între încăperi cu medii diferite, tuburile de protecţie se instalează înclinat spre încăperile cu condiţiile cele mai grele. Golurile dintre tub şi elementele de construcţie se umplu cu masă izolantă (ca şi la punctul b).
Etanşarea golurilor la infiltrări de gaze se realizează cu mortar de ciment la golul dintre tub şi elementele de construcţie şi cu celochit şi şnur electroizolant la golul dintre tub şi conducte sau cabluri, şi se aplică prevederile Normativului I 6.
. Trecerea conductelor şi barelor electrice prin elemente de construcţie din materiale combustibile din clasele CA2a ÷ CA2d (C1 ÷ C4) trebuie să se facă în următoarele condiţii:
a) În cazul conductoarelor neizolate libere şi a barelor, se aplică prevederile de la art. 5.1.22., a) şi se etanşează golurile cu materiale incombustibile din clasa CA1 (C0) şi electroizolante, cu dopuri de vată de sticlă, vată de sticlă cu ipsos, etc.;
b) În cazul conductoarelor izolate şi cablurilor libere sau instalate în tuburi şi a conductoarelor punte (INTENC), acestea se protejează pe porţiunea de trecere prin tuburi (tub în tub) din materiale incombustibile (metal, etc.) şi golurile se etanşează cu materiale incombustibile din clasa CA1 (C0) şi electroizolante, faţă de elementul de construcţie (de ex. cu vată de sticlă şi ipsos, etc.) şi între tub şi conductele electrice (de ex. cu vată de sticlă, etc.).
 Se admit treceri prin elemente de construcţie rezistente la foc sau rezistente la explozie în mod justificat tehnic, numai cu respectarea simultană a următoarelor condiţii:
- pe porţiunea de trecere, conductele electrice, bornele, etc. nu trebuie să aibă materiale combustibile din clasele CA2a ÷ CA2d (C1 ÷ C4), cu excepţia izolaţiei conductoarelor;
- spaţiile libere din jurul conductelor electrice, barelor izolate, tuburilor, etc. Inclusiv în jurul celor pozate în canale, galerii, estacade, etc., să fie închise pe porţiunea de trecere pe toată grosimea elementului de construcţie, cu materiale incombustibile din clasa CA1 (C0) (de ex. beton, zidărie) care să asigure rezistenţa la foc egală cu aceea a elementului de construcţie respectiv;
- trecerea cu conducte electrice, bare tuburi, etc. să se facă astfel încât să nu fie posibilă dislocarea unor porţiuni din elementul de construcţie ca urmare a dilatării elementelor de instalaţii electrice.
 Ghenele şi canalele verticale sau orizontale în care se găsesc conductoare, tuburi sau bare electrice se execută şi se închid în condiţiile date în reglementările specifice.
 Se interzice traversarea coşurilor şi canalelor de fum cu conducte, cabluri şi bare electrice, tuburi de protecţie sau cu alte elemente ale instalaţiilor electrice.

Trimiteți un comentariu

Bun venit pe site!

 
Top