0

Condiţii generale de montare a tuburilor şi ţevilor metalice sau din materiale plastice
 Tuburile şi ţevile metalice sau din material plastic se instalează aparent, îngropat, înglobat în elemente de construcţie incombustibile din clasa CA 1 (C0) sau în golurile acestora.
 Se interzice montarea tuburilor şi ţevilor în lungul monolitizărilor dar se pot face traversări pe drumul cel mai scurt.
 Se admite instalarea tuburilor şi ţevilor pe sau în structura de rezistenţă a construcţiilor numai în condiţiile prevăzute în normativul P 100.
 Nu se admite instalarea tuburilor şi ţevilor în care sunt introduse conducte electrice cu izolaţie obişnuită, pe suprafaţa coşurilor şi a panourilor radiante sau pe alte suprafeţe similare, în spatele sobelor sau al corpurilor de încălzire.
Se admite montarea pe suprafeţe cu temperatura peste +40°C numai a tuburilor şi a ţevilor metalice şi numai în cazul în care conductele electrice protejate în ele au izolaţia rezistentă la temperaturile respective sau dacă conductele au izolaţia obişnuită dar curenţii admisibil sunt reduşi corespunzător prevederilor aliniatului 2 de la art. 5.1.14.
. Tuburile şi ţevile montate aparent în încăperile din clasele de mediu AE 4 (PI), AE 5 (PC) trebuie dispuse astfel încât depunerile de praf, scame, fibre, etc. pe tuburi şi pe elementele lor de susţinere să fie minime şi curăţenia lor de praf să fie posibilă şi uşoară.
. În încăperile în care în tuburi şi ţevi poate pătrunde sau se poate colecta apa de condensaţie (de ex. Încăperi din clasa de mediu AD 3 (U2), AD 4 (U3), tuburile şi ţevile orizontale trebuie montate cu pante de 0,5 … 1% între două doze.
 Tuburile şi ţevile se instalează pe trasee verticale şi/sau orizontale. Se admit excepţii în cazurile în care, justificat, astfel de trasee nu pot şi realizate (de ex. la casa scării).
Se admit trasee oblice (pe drumul cel mai scurt) şi în cazul tuburilor montate peste planşee sau înglobate în beton precum şi la traseele golurilor din planşee şi din panouri din beton.
Se admit trasee oblice şi în cazul planşeelor din lemn, dar cu utilizarea obligatorie a tuburilor metalice pozate aparent.
 Se recomandă ca în încăperi de locuit şi similare, traseele tuburilor orizontale pe pereţi să fie distanţate la circa 0,3 m de plafon.
 Trebuie evitată montarea tuburilor pe pardoseala combustibilă a podurilor. Dacă tuburile se montează totuşi pe pardoseala combustibilă a podurilor, ele trebuie să fie metalice.
Se evită montarea tuburilor şi ţevilor în exteriorul clădirilor (de ex. suprafeţele exterioare ale pereţilor). Se admite montarea înglobată a tuburilor metalice în izolaţia teraselor sau a acoperişurilor cu condiţia ca dozele să fie instalate în interiorul clădirilor.
 Tuburile şi ţevile montate înglobat într-un şliţ în elementul de construcţie trebuie acoperite cu un strat de tencuială de min. 1 cm.
 Tuburile fixate pe elemente de construcţie cu accesorii de montare prin care să se realizeze o prindere sigură în timp (ochiuri de sârmă, copci de ipsos, brăţări, console).

Trimiteți un comentariu

Bun venit pe site!

 
Top