0
Receptoare electrocasnice şi gradele lor de protecţie permise în locuinţe
ăţ

Protecţia la apă
ţş
Simbol
Grad de protecţie
1
2
3
4
5

electrocasnice
-
obişnuite
I, II, III
corpuri se iluminat
-
IP X0X
0, I, II, III
ăă
electrocasnice

IP X1X*)
I, II, III
corpuri de iluminat

IP X1X
0, I, II, III
ă
electrocasnice

-
-
corpuri de iluminat

IP X1X
I, II, III
ăă
electrocasnice

IP X3X
I, II, III
corpuri de iluminat

IP X3X
I, II, III,
Băi:
- în vol. 1
 
electrocasnice
 

 
IP X4X
 
I, III, (TFJS) 12V

electrocasnice

IP X3X (IP X5X – băi publice)
I, II, III
corpuri de iluminat



IP X3X
II, III**)

electrocasnice

IP X1XIP X1X
I, II, IIII, II, III
corpuri de iluminat



Curţi, grădini
electrocasnice, corpuri de iluminat

IP X5X
I, II, III
 Se admite montarea pe elemente din materiale combustibile clasele CA2a ÷ CA2d (C1 ÷ C4) a echipamentelor şi receptoarelor electrice care degajă căldură în funcţionare normală, numai dacă acestea sunt protejate termic prin construcţie sau dacă se iau măsuri corespunzătoare de protecţie.
 Aparatele şi echipamentele electrice care conţin mai mult de 60 l de lichid combustibil pe unitatea de echipament şi care în timpul funcţionării produc fum, gaze toxice, etc. (de ex. Grupurile electrogene) trebuie instalate în condiţiile prevăzute în normele specifice, respectându-se şi condiţiile din normele referitoare la siguranţa la foc.
 Se admite montarea în contact direct cu elementele de construcţie din materiale combustibile din clasele CA2a ÷ CA2d (C1÷  C4) a aparatelor şi echipamentelor electrice dacă sunt protejate în carcase metalice cu grad de protecţie IP 54.
. Echipamentele electrice, cu excepţia tablourilor de apartament, trebuie instalate în încăperi cu destinaţie specială în care lucrează persoane calificate, din clasa BA 5 (EE), în firide, dulapuri, carcase etc. la care este permis numai accesul persoanelor însărcinate cu exploatarea lor.
 Încăperile din clasa BA 5 (EE), destinate echipamentelor electrice, trebuie amplasate şi construite astfel încât un eventual incendiu la echipamentele electrice să nu afecteze încăperile învecinate şi un incendiu din încăperile învecinate să nu afecteze echipamentele electrice.
Trebuie evitată amplasarea lor lângă încăperi din categoriile BE 2 (C), BE 3a (A), (BE 3b B) sau din clasa AE 5 (PC).
În cazul în care această condiţie nu poate fi respectată, se iau măsuri constructive de protecţie conform prevederilor din normele PE 107, STAS 9954/1 etc., după caz.
Se interzice traversarea încăperilor din clasa BA 5 (EE) cu conducte pentru fluide de orice natură, cu excepţia conductelor de încălzire sau ventilare aferente încăperilor respective, cu condiţia ca acestea să nu conţină flanşe, ventile etc.
Se interzice traversarea încăperilor din clasa BA 5 (EE) cu conducte pentru fluide de orice natură, cu excepţia conductelor de încălzire sau ventilare aferente încăperilor respective


Trimiteți un comentariu

Bun venit pe site!

 
Top